Rucphen: het dorp van Geert Wilders

Boze kaalkoppies, bange borderliners en oude onopgeleide tokkies. Over de PVV-stemmers zijn aannames en vooroordelen genoeg. Welkom in het PVV-dorp Rucphen in het Zuidwesten van Brabant. Hier haalde de PVV bijna 35% van de stemmen. Is heel Rucphen dan laagopgeleid en bestaat een derde van de inwoners uit oude domme tokkies? We vroegen de PVV-stemmers in Rucphen waarom ze op deze partij stemmen en waarom ze zo van onze Geert houden.

Grote problemen met de scooterjeugd? Nee. Is er sprake van massaemigratie hier? Nee. Drugspanden verpaupering? Nee. Ellende? Nee. Hoge werkeloosheid? Nee, ook dat niet. “Echte problemen, die zijn er eigenlijk niet.” Waarom hebben de Rucphenaren dan zo massaal gestemd op de PVV?

In de landelijke groene gemeente Rucphen zijn rust en recreatie de kernwoorden. Maar Rucphen staat ook wel bekend als het Volendam van Noord-Brabant met een hele eigenzinnige bevolking. Van de circa 21.000 inwoners is slechts 4,3% allochtoon, waarvan de meeste Polen (161) en slechts 25 Marokkanen.

“Ik stem op de PVV, omdat Marokkanen niet deugen.” Zo’n soort antwoord is het meest voorkomende antwoord van PVV-stemmers op de vraag waarom ze voor Geert stemmen.

Waarom PVV?

“Hij zegt wat hij denkt, dat doet de rest van het kabinet niet. Die lullen er alleen maar omheen om stemmen te trekken en dan zijn ze gekozen en komt er niks van terecht. Ik heb niks tegen niet-islamitische allochtonen, Chinezen zijn bijvoorbeeld altijd vriendelijk en beleefd. Je denkt nu zeker dat ik nog nooit aardige Marokkanen ben tegengekomen? Ik heb aardige Marokkaanse klasgenoten en collega’s gehad alleen dat weegt niet op tegen dat tuig dat ik dagelijks tegenkom.”

Er wonen bijna geen allochtonen in Rucphen, waarom stemt u dan toch op de PVV als u er hier geen last van heeft?

“Het gaat ook niet om Rucphen en de buitenlanders, die zijn hier gelukkig niet zoveel. Maar als ik naar Breda, Amsterdam of Den Bosch ga zie ik alleen maar van die hoofddoekjes. Ik kan echt niet zien of er een vrouw of een man met een pistool achter zit. Zo worden aanslagen ook wel erg makkelijk.

Er zijn vast ook een paar lieve IS-strijders maar dat betekent nog niet dat ze allemaal onschuldig zijn. Als meer dan de helft van de misdaden in Marokko wordt gepleegd door Nederlanders zijn ze ons in Marokko ook liever kwijt dan rijk. Verder merk ik de laatste tijd dat wij Nederlanders steeds meer te maken krijgen met het inperken van onze vrijheid van meningsuiting, omdat allochtonen zo snel gekwetst en beledigd zijn. Tegenwoordig moeten mensen zich namelijk ook al schuldig voelen als ze een kinderfeestje als Sinterklaas vieren met hun kinderen en daarbij Zwarte Piet een rol laten spelen. Je schuldig voelen over een fictief figuur die kinderen een leuke dag wil bezorgen. Het is van de zotte.”

– Marieke, 53 jaar, uit Rucphen

“Sinds ik mag stemmen stem ik al PVV. Die allochtonen zijn alleen maar een last. Als ik kijk naar het nieuws en er is een misdaad begaan zijn het bijna altijd allochtonen. Dan weer Polen, dan weer Turken, dan weer Marokkanen ga zo maar verder.”

– Evert, 23 jaar, uit Rucphen

“Als ik naar Wilders kijk, is dat voor mij de enige profeet van Nederland.”

 Waarom PVV?

“Wij hebben in Nederland een allochtonenprobleem, het zijn er veel te veel. Daarom stem ik op de PVV. Hier hebben we er weinig last van, maar in de Randstad stikt het ervan. Ik vind Wilders een uiterst slimme man en alles wat hij zegt is waar, alleen brengt hij het heftig.

Wilders neemt de woorden uit mijn mond en daarom vind ik, samen met bijna heel Rucphen dat zijn ideeën moeten worden uitgevoerd. Als je naar het NOS-journaal kijkt en er is een misdaad begaan door iemand zijn het 99% van de keren allochtonen.”

Sinds hoelang stem je al PVV?

“Het begon eigenlijk een aantal jaren geleden. Ik was op het werk wat aan het dollen tijdens de koffie met wat collega’s over verschillende religies en goden, waaronder de Islam. We hebben wat afgelachen totdat een andere collega van de afdeling erbij kwam en mee wilde praten. Ik wist niet eens dat hij moslim was totdat een andere collega een grap maakte over de Islam. De collega ging compleet uit zijn dak en werd woedend, hij betichtte de collega voor van alles en nog wat. Dat was voor mij wel het toppunt. Ik vond altijd al dat er te veel allochtonen waren in Nederland en dat vooral de Islamieten het grote probleem waren, maar wat er toen op mijn werk gebeurde schrok ik echt van.”

– Peter van Unen, 61 jaar, uit Rucphen

     – Maxine de Haan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s